Intervju
Ny förening för freds och konflikt
Föreningen för freds- och konfliktstudier, FFK, startades denna höst av lundastudenter på programmet, Appell träffade föreningens ordförande för en intervju om föreningens uppkomst, syfte och verksamhet, samt om att läsa freds- och konfliktstudier.
– Det är fantastisk gemenskap, det är så härligt att vi lyckats få det på banan!
Victor Samuelsson är lyrisk när han beskriver grundandet av föreningen inför oss där vi stämt träff på Eden, där snacket gick hett under våren, innan han och en vän till sist gjorde slag i saken under en kväll på Ariman två dagar innan hemfärd. Hela sommaren satt han uppe på kvällarna efter jobbet och filade på ett förslag, vid höstens första föreläsning grabbade han tag i blivande, och fantastiska, vice ordförande Thea Schedin. De började skriva stadgar och kolla vilka som ville vara med, intresset var över förväntan och sedan dess har det bara rullat på.
– Utvecklingen från och med nu har bara varit helt fantastisk! Det är extremt bra vänner. Det är fantastisk gemenskap. Det sköna är att vi kan sitta och gnabba om någonting på ett styrelsemöte, om vad vi tycker eller tänker, så fort man går därifrån så, minsta lilla gnabb, det släpps.
Föreningen grundades för att erbjuda studenter som läser freds och konflikt en plattform för att träffas, att få tips och råd om utbildning, karriär och praktik, att anordna föreläsningar och studieresor samt att främja gemenskapen mellan kurserna, och den utgör något som saknades vid programmet innan. Föreningens verksamhet vilar som Victor uttrycker det på två pelare, å ena sidan det studierelaterade, och å andra sidan det sociala.
Det studierelaterade kan handla om att besöka ambassaden i Köpenhamn eller att få en inblick inifrån hur UD arbetar, visionerna är många och stora, men innefattar också föreläsningar på hemmaplan. Den nionde november får föreningen besök av Per Knutsson, verkställande direktör på Dag Hammarskjöldstiftelsen, och med erfarenhet från bland annat FN och SIDA.
– Den här föreläsningen är tänkt att han ska kunna erbjuda oss inblick, tips och råd om hur vi ska nå dit. Många av oss vill jobba internationellt och inom just de organ han har jobbat inom, och då tror vi det här kan vara extremt viktigt att höra. Vilka utbildningar man ska gå, vilka man ska nå ut till, hur de första åren i arbetslivet kan se ut, det är en labyrint i sig, vad ska man göra för att nischa sig, vad ska man göra för att bli specialiserad?
Den inblick föreläsningen ger kan vara av intresse även för studenter som läser PPE eller Pol.Kand, oavsett om de går med diplomatdrömmar eller ej, och är öppen för alla och gratis. Uppmaningen är tydlig, kom om du kan och vill, till Eden 236, kl 17:00 torsdagen den nionde.
Den andra pelaren, det kamratskapliga med Victors ord, handlar om att skapa en gemenskap och ett umgänge mellan studenter på olika kurser inom programmet, ett sammanhang där de kan träffas och få tips av varandra eller ta en öl tillsammans, eller en valfri dryck, föreningen är ännu inte medlem i AF men jobbar på det.
– Jag uppskattade väldigt mycket att träffa nytt folk, hitta folk som pluggade det jag pluggade, att hitta någon gemenskap i det. Det behöver inte vara så att man träffar sina bästa vänner det första man gör, men jag tror att det är en väldigt bra hjälp på vägen att få den typen av möjlighet, att hänga med på saker, att hitta sin klass, och i och med att vi är så små klasser så tror jag att det är en väldigt bra möjlighet att träffas kring det.
Antalet studenter per årskull uppskattar Victor till omkring 45-50 på grundkursen, varav ungefär 30 läser inom programmet. I föreningens styrelse sitter det just nu sju, snart kanske åtta, en stor styrelse vilket är helt fantastiskt enligt Victor. Alla är jämlika på sina poster, och ordförande har inte utslagsröst, utan konsensus krävs mellan ordförande och vice ordförande, för att undvika att det blir, hur ska man säga…
För att främja fred och undvika konflikter?
– Exakt! Exakt! Lite applicering av teorier i praktik, på mindre skala, det kör vi på och det tycker jag är sjukt bra, och när vi ska arrangera de här evenemangen som nu i veckan och i framtiden är det extremt bra att vi har så många som är närvarande och liksom har samma ambition.
Freds och konfliktstudier skiljer sig från andra program på statsvetenskapliga institutionen genom att det inte inkluderar ekonomi. Det kretsar i grundkursen kring hur krig och fred utvecklats historiskt, särskilt på senare tid, och med starkt avstamp i Mary Caldors forskning, och fortsätter med delkurser om krigets orsaker, internationell lag, och sedan fredsbyggande och konfliktlösning, därefter kommer grundkursen i statsvetenskap, varifrån kunskap om staten som aktör tas med. På fortsättningskursen blir det mer specialiserat, och därefter följer valfria kurser i alltifrån historia, ekonomisk historia, statsvetenskaplig fortsättning eller, som Victor valde, geografiska informationssystem, grundläggande för bilden av kriget på kartan och i kvantitativ forskning. Därefter följer utbyte och praktik och sedan kandidatkurs.
– Vi har tyvärr inget masterprogram, det är någonting som hade varit fantastiskt om Lunds universitet hade kunnat erbjuda, det finns tyvärr inte på något annat universitet, så det hade varit kul att vara först på det också!
Det främsta som studenter vid freds och konflikt tar med sig och kan bidra med är enligt Victor den analytiska förmågan. Oavsett om det är internationell lag eller historia som studeras handlar det om att analysera konflikter, konfliktmönster, historia, narrativ och media, samt om att ha en förståelse av stater och grupper, samt en förmåga att se komponenter som inte framträder vid första anblick, och hur dessa samspelar dynamiskt i konflikter
– Man ska ha i åtanke att konflikter är extremt, extremt komplicerade till sin natur. Den simplaste konflikten kan ha hur många orsaker som helst, och det är nästan så att man känner sig mer okunnig ju mer man lär sig, men jag skulle säga att, utifrån de olika teorierna vi har, möjligheten att bryta upp en konflikt och förklara den i lite mer simpla ordalag, det skulle jag säga är det vi kan bidra med.
FFK ser enligt Victor väldigt positivt på samarbete med andra föreningar, både LPPES och LUPEF, vars stadgar och styrdokument han framhåller är mycket bra, och var till stor hjälp vid utformandet av FFK:s stadga, och han uttrycker sin tacksamhet för det stöd föreningen fått.
– Lupef har varit väldigt, väldigt hjälpsamma, och det vill jag verkligen understryka, de har varit extremt hjälpsamma! De har hejat på oss och erbjudit massvis med hjälp, blivande ordförande Adrian har varit väldigt, väldigt hjälpsam, det samma gäller Thea och Emma Wicander. Jag måste rikta ett stort tack till dem.
Samarbete med LPPES ses som en självklarhet.
– Vi känner extremt många från PPE, vi har gått samma kurser, man ser folk springa runt på stan, man hälsar på folk. Det är ju jättemånga av oss som är polare med varandra, så det är klart, samarbeten vill vi ha, och helt ärligt, överlag, bara få en starkare gemenskap på hela samhällsvetenskapliga fakulteten, att alla ska kunna trivas och hjälpa varandra på vägen, det tror jag är en väldigt stor och viktig aspekt från vårt håll.
Lever Jesus?
– Jesus lever, han bor på Parran, han kör en Crescent och läser freds!